fbpx

“Comfort Foods”, υπάρχουν αλήθεια φαγητά της “παρηγοριάς”;

“Comfort Foods”, υπάρχουν αλήθεια φαγητά της “παρηγοριάς”;

Υπάρχουν τροφές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τη χαλάρωση και αποτελούν αυθόρμητη λύση και παρηγοριά για την κούραση, τα προβλήματα, την απογοήτευση. Το υποσυνείδητο παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς τις «δύσκολες» μέρες αναζητούμε τρόφιμα που παραπέμπουν σε ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις, σχετικές με αγαπημένα πρόσωπα.

Οι «κακές» συνήθειες που γίνονται τρόπος ζωής

Σε περιόδους όπως και αυτή που περνάμε με έντονη  ανασφάλεια, άγχος και μελαγχολία παρατηρούνται αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το άτομο αποκτά συνήθειες όπως  είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, που δυσχεραίνουν την υγεία του και τον οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ή απώλεια βάρους. Όταν το άτομο αισθάνεται έντονη στεναχώρια και στρες, τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης μειώνονται και αναζητά τρόφιμα, τα όποια αυξάνουν την έκκρισή της.  Έτσι υπάρχει έντονη επιθυμία για μακαρόνια, πατάτες, σοκολάτα, κέικ, πίτσα, που και με επιστημονικές αποδείξεις μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Συναισθηματική Υπερφαγία 

Το “συναισθηματικό φαγητό” είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για την εκδήλωση υπερφαγίας και την εμφάνιση διαταραχής βάρους. Η συναισθηματική λήψη φαγητού γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας, με συνηθέστερες τις ώρες μετά το μεσημεριανό και κυρίως το βράδυ (βραδινή υπερφαγία). Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής-θερμίδων και στην ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 75% της υπερφαγικής διατροφής είναι απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα παρηγορίας: 

1.Σοκολάτα γάλακτος, το φάρμακο κατά της μελαγχολίας

Προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Μετά από την κατανάλωση της πλούσιας σε υδατάνθρακες σοκολάτας γάλακτος, αυξάνεται η σύνθεση της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που μας ηρεμεί.

2.Μακαρόνια για καλή διάθεση 

Η μελαγχολία πιθανό να μας ωθήσει στην κατανάλωση ενός πλούσιου πιάτου ζυμαρικών, το οποίο ασυνείδητα ανεβάζει τη ψυχολογία μας. Ο μηχανισμός δράσης των ζυμαρικών εξηγείται επιστημονικά, αφού η κατανάλωση υδατανθράκων προωθεί την ευκολότερη σύνθεση της σεροτονίνης.

3.Πατατάκια – Αλατισμένοι ξηροί καρποί – Μπισκότα – Κρουασάν 

Είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος που προκαλούν εθισμό και υπερκατανάλωση. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται συχνά «κρυμμένα» σε πολλά τυποποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Εναλλακτικά  και υγιεινά comfort food:

-Μαύρη Σοκολάτα 

Η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης. Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.

-Μπανάνα

Η μπανάνα περιέχει και σάκχαρα τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης και προσφέρουν γρήγορα αίσθημα ευεξίας. Είναι πηγή βιταμίνης B6 που συμμετέχει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

-Τροφές που περιέχουν Ωμέγα 3 

Ψάρια όπως σολομός και ξηροί καρποί όπως είναι τα καρύδια, περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τη διάθεση.

-Το σαφράν 

Το σαφράν, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, των διαταραχών ύπνου και των μεταβολών στη διάθεση.

Βασικά ερωτήματα για την συναισθηματική υπερφαγία:

Κάθε πρωί βάζω μέλι στα δημητριακά ή στο ψωμί μου γιατί μου δίνει ενέργεια, να συνεχίσω;

Η καθημερινή μικρή κατανάλωση μελιού βοηθά στη διατήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και κάποια άλλα συστατικά που περιέχονται στο μέλι φαίνεται επίσης να έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Γενικά το μέλι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής.

Να σταματήσω να συνοδεύω τα γεύματα μου με γιαούρτι για να γλιτώσω θερμίδες;

Όχι, το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, λίπους και ιδιαίτερα του κοιλιακού που απειλεί πιο πολύ την υγεία. Εξαιτίας του ασβεστίου προκαλεί αύξηση χρήσης του λίπους από τα κύτταρα και μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.

Ποια φαγητά θα με κάνουν να νιώσω καλύτερα τις μέρες που νιώθω έντονη μελαγχολία

Μελέτες δείχνουν πλέον ότι ένα μοντέλο διατροφής η μεσογειακή διατροφή και τα συστατικά της (ελαιόλαδο, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικάλιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών, να λειτουργήσουν αγχολυτικά, σε συνδυασμό με ένα «μεσογειακό» πρότυπο ζωής και να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη. Άρα, για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η αξία αυτής της διατροφής για τη διατήρηση της υγείας του ατόμου και για την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορώ να διαχωρίσω τη συναισθηματική πείνα από τη βιολογική;

Υπάρχουν 2 κύριες στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου. Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Όταν καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, τι ώρα τρώτε αλλά και τι αισθάνεστε όταν το τρώτε μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το πότε εμφανίζεται κρίσεις υπερφαγίας έτσι  ώστε να τις αντιμετωπίσετε. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά και τις φορές που τρώτε για άλλους λόγουςΒασική αρχή είναι η αποσύνδεση των συναισθηματικών καταστάσεων από την κατανάλωση φαγητού.

Ξυπνάω το βράδυ με έντονη επιθυμία για φαγητό και γλυκό, πώς μπορώ να απαλλαγώ; 

Ίσως να πάσχετε και εσείς από το Σύνδρομο Βραδινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome), όπου το άτομο ξυπνάει μέχρι και 4 φορές το βράδυ και αναζητά επίμονα κάποιο σνακ. Η σύσταση των βραδινών γευμάτων αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (περίπου 65%) και πρωτεΐνες, που προάγει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προκαλεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας απαιτείται πολύ προσεκτικός χειρισμός. Το διατροφικό πλάνο πρέπει να αποτελείται από 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Η χρονική απόσταση μεταξύ των γευμάτων να είναι 2-3 ώρες για σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (και της ινσουλίνης), ρύθμιση των φυσιολογικών μηχανισμών της πείνας και του κορεσμού και αποκατάσταση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνης και ενδορφινών).  Επίσης, φροντίζουμε από πριν την προετοιμασία ενός υγιεινού σνακ και το έχουμε δίπλα στο κρεβάτι στην περίπτωση που ξυπνήσουμε. Απαραίτητος είναι ο περιορισμός των διεγερτικών ( καφέ και αναψυκτικών τύπου cola) που περιέχουν καφεΐνη και ασπαρτάμη.

 

της Ελένας Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic, Τηλ.: 22 256752, Email: [email protected]www.mydietspot.com

facebook
twitter
instagram
youtube