fbpx

Με ρεκόρ συμμετοχών και αθρόα προσέλευση του κοινού ολοκληρώθηκε ο 6ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας

Με ρεκόρ συμμετοχών και αθρόα προσέλευση του κοινού ολοκληρώθηκε ο 6ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας

Με τεράστια επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 6ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, αφού πέραν των 11.000 δρομέων από Κύπρο και εξωτερικό συμμετείχαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του νησιού. Πρώτος στον Μαραθώνιο Ανδρών τερμάτισε ο Ούγγρος Laszlo Bulitka και στις Γυναίκες η Κύπρια Μαρία Σωτηρίου.

Συμμετοχές από 85 χώρες καταγράφηκαν στον 6ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, ενώ στον εταιρικό αγώνα των 5 χλμ συμμετείχαν πέραν των 170 εταιρειών! Από Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ουγγαρία οι περισσότεροι δρομείς που αφίχθηκαν από το εξωτερικό. 

Με τη Φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας να φωτίζει τον ουρανό και να δίνει ώθηση στους χιλιάδες δρομείς, η  μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της Λάρνακας και ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του νησιού εξελίχθηκε σε μία ανεπανάληπτη φιέστα, με τις Φοινικούδες να πλημμυρίζουν από κόσμο κάθε ηλικίας! 

Πρόκειται για μία διοργάνωση με ξεχωριστή σημασία για την πόλη του Ζήνωνα, αφού συνδράμει στην προώθηση του αθλητισμού σαν κοινωνικό αγαθό και συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική προβολή της Λάρνακας και της Κύπρου. Ο καιρός ήταν σύμμαχος των απλών θεατών που κατέκλυσαν τις Φοινικούδες για να χαρίσουν στους δρομείς το πιο ζεστό χειροκρότημα. 

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας είναι ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος της Κύπρου ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του το 2017. Συνδιοργανωτής σταθερά ο Δήμος Λάρνακας, ενώ ονομαστικός χορηγός της διοργάνωσης και φέτος ήταν ο Radisson Blu. 

«Όταν πήραμε την απόφαση για τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου στην πόλη μας, δεν ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά το αποτέλεσμα που βλέπουμε μας συγκινεί και μας δίνει ώθηση στο να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε o Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Omega μετέδωσε ζωντανά τον 6ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας (11:00-13:00), ενώ ζωντανή ραδιοφώνικη κάλυψη έγινε και από τον  SuperSport FM. 

Οι νικητές των διαδρομών 

Μεγάλος νικητής στον Μαραθώνιο Ανδρών ήταν ο Ούγγρος Laszlo Bulitka με χρόνο 02:35:01, με τον Ιάπωνα Suguru Okabe να τερματίζει δεύτερος με χρόνο 02:36:39 . Την τριάδα συμπλήρωσε ο  Άλεξ Γκιπ με χρόνο 02:39:05. Στον Μαραθώνιο Γυναικών επικράτησε η Μαρία Σωτηρίου με χρόνο 03:07:50 . Δεύτερη τερμάτισε η αθλήτρια από την Σκωτία Angela Bell με χρόνο 03:08:36, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Εσθονή Kairi Antoniak με χρόνο 03:11:38. 

Στον Ημιμαραθώνιο Ανδρών πρώτος τερμάτισε ο  Egor Vinogradof με χρόνο 01:10:56, δεύτερος ο Μαροκινός Suleiman Ajaj με χρόνο 01:12:23, ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο Κύπριος Αλέξανδρος Δημητρίου με χρόνο 01:13:16.  Στον Ημιμαραθώνιο Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Beata Popadiak από την Πολωνία με χρόνο 01:18:47, δεύτερη η Κύπρια Έλια Ιωάννου με χρόνο 01:22:00  και τρίτη η Svetlana Korobkina με χρόνο 01:22:23.

Στον αγώνα των 10 χλμ. κέρδισε στους Άντρες ο Κύπριος Γιώργος Τοφή με χρόνο 00:31:16, δεύτερος ήταν ο Χρήστος Καλλίας με χρόνο 00:32:13, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Alexandru Bacosca από τη Ρουμανία με χρόνο 00:33:26. Στις Γυναίκες στον Αγώνα των 10 χλμ  πρώτη ολοκλήρωσε τον αγώνα η Κύπρια Χριστίνα Κουρρή  με χρόνο 00:40:35, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Γερμανίδα Lydia Schneider με χρόνο 00:41:26, ενώ τρίτη τερμάτισε η Ουκρανή Viktoria Chaika  με χρόνο 00:42:08 . 

Στον ατομικό αγώνα των 5 χλμ. στην πρώτη τριάδα στους Άνδρες τερμάτισαν ο Γιώργος Τοφή με χρόνο 00:15:26, στη δεύτερη θέση ήταν ο Τσέχος Loris Hutterli με χρόνο 00:15:29 και στην τρίτη ο Κύπριος Ανδρέας Μισιάρα με χρόνο 00:15:53. Στις Γυναίκες πρώτη τερμάτισε η  Κύπρια Αλίσια Φίννις  με χρόνο 00:18:39, δεύτερη η Ιρλανδή Rachel Murphy με χρόνο 00:19:28 και τρίτη η Κύπρια Έλενα Χρυσοστόμου, με χρόνο 00:20:12.

Σε σχέση με τον εταιρικό αγώνα των 5 χλμ. πρώτη τερμάτισε η ομάδα του ΣΑΛ&ΣΥΛ 2023 με χρόνο 00:20:15, δεύτερη η SMART Physio-Ellinas Head and Neck Team με χρόνο 00:22:02 και τρίτη η PwC Run Club με 00:22:09.

Τέλος, στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου πρώτος στους Άντρες τερμάτισε ο Γιώργος Χαράκης με 02:39:48, δεύτερος ο Roman Karakulov με 02:42:02 και τρίτος ο Ανδρέας Προδρόμου με 02:47:26. Στις Γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Μαρία Σωτηρίου με 03:07:50, και δεύτερη η Σταυρούλα Θρασυβούλου με 03:12:36.

Με τη λάμψη του Κώστα Κεντέρη

Τη διοργάνωση λάμπρυναν με την παρουσία τους διάσημες προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ξεχωριστή ήταν ασφαλώς η παρουσία του Έλληνα Χρυσού Ολυμπιονίκη και νυν Αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Κεντέρη, ο οποίος τιμήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου και αποτέλεσε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. «Με μεγάλη μου χαρά  είμαι σήμερα μαζί σας σε μια γιορτή της Λάρνακας και του αθλητισμού της χώρας. Πρόκειται για μία γιορτή που συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως αθλητικού προορισμού», είπε ο Κώστας Κεντέρης,

Από την Ελλάδα ήρθε για τη μεγάλη αυτή γιορτή επίσης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΓΑΣ Σωτήρης Κυρανάκος ο οποίος εξέφρασε σε δηλώσεις το θαυμασμό του για την επιτυχία του 6ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας. 

 «Ο Μαραθώνιος αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός όχι μόνο για τη Λάρνακα, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Ένα γεγονός που ενώνει τις αξίες του Μαραθωνίου, με ανθρώπους και φορείς από όλο τον κόσμο. Εύχομαι στη 10η επέτειο του Μαραθωνίου σε λίγα χρόνια να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δρομικά γεγονότα σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Παρούσα η πολιτική ηγεσία

Την πρώτη εκκίνηση της ημέρας στον Μαραθώνιο Δρόμο, στις Φοινικούδες, έδωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, με τον Μάριο Πολυβίου, CEO  του Radisson Blu Hotel, ονομαστικού χορηγού της διοργάνωσης. Η Πρόεδρος της Βουλής στήριξε και τον 6ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, όπως και τις προηγούμενες διοργανώσεις και κήρυξε την εκκίνηση του εταιρικού αγώνα 5 χλμ. Την εκκίνηση του αγώνα 10 χλμ κήρυξε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Ατομικού 5 χλμ ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Κεντέρης. Στις απονομές των μεταλλίων στους νικητές συμμετείχαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, από πλευράς ΣΕΓΑΣ ο Κώστας Κεντέρης και ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλλής.

«Αγαπάμε τον τόπο μας και σήμερα είδαμε με ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς από πέραν των 85 χωρών. Με τέτοιες διοργανώσεις όπως τον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας δημιουργούμε πρεσβευτές και πρέσβειρες της Κύπρου στο εξωτερικό», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Από την πλευρά ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας εμφανίσθηκε έντονα ικανοποιημένος για την επιτυχία που είχε η φετινή διοργάνωση. «Βλέπουμε με ιδιαίτερη χαρά κάθε χρόνο να αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων. Πρόκειται για μία διοργάνωση που αγκαλιάστηκε σε Κύπρο και εξωτερικό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη του Ζήνωνα», σημείωσε.

Φωτεινό παράδειγμα ο Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο!

Η στιγμή που σημάδεψε τον 6ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας ήταν ο τερματισμός του 32χρόνου παγκοσμίου φήμης δρομέα με εγκεφαλική παράλυση Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο! Ο μοναδικός αθλητής με 72% εγκεφαλική παράλυση που έχει τερματίσει σε Μαραθώνιο (την άνοιξη στη Βαρκελώνη) έτρεξε στη Λάρνακα, επιλέγοντας τη διαδρομή των 10 χλμ. και τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους. 

Μετά τον τερματισμό του στη διαδρομή των 10 χλμ., ο Άλεξ Ρόκα τιμήθηκε από Aegean Airlines, Radisson Blu και Unicars, τις εταιρείες που συνέβαλαν καθοριστικά στην παρουσία του στην Κύπρο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση. «Ήταν μία εκπληκτική εμπειρία. Ήταν τέλειο να τρέξω αυτή τη διαδρομή και να τερματίσω βλέποντας τη θάλασσα των Φοινικούδων, μία από τις πιο όμορφες στιγμές που μου χάρισε αυτός ο Μαραθώνιος. Θα ήθελα παρά πολύ να είμαι και του χρόνου για να ξανατρέξω», είπε.

Η πολύπλευρη κοινωνική δράση

Η προσφορά στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο αποτελεί, ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της διοργάνωσης, κυρίαρχο στόχο του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας. Ο 6ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας στήριξε φέτος τα φιλανθρωπικά ιδρύματα: Ronald McDonalds House Charities, Special Olympics, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου, Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, Παιδική Στέγη και Εφηβικός Ξενώνας Λευκωσίας. Επιπλέον, συνέχισε τη συνεργασία με το GivenGain Foundation, μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων. 

Η Stoiximan στήριξε τον Σύνδεσμο «Φίλοι της Παιδικής Στέγης και Εφηβικού Ξενώνα Λευκωσίας», με τον ασημένιο Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Σπύρο Γιαννιώτη να βρίσκεται στο περίπτερό της. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιοι αγώνες, οι οποίοι συμβάλουν στην προώθηση της Κύπρου ως αθλητικού προορισμού. Έτρεξα και εγώ πριν δύο χρόνια στον Μαραθώνιο και φέτος συμμετείχα με μεγάλη χαρά στις φιλανθρωπικές δράσεις της Stoiximan», τόνισε.

Η εταιρεία Nexters θα προσφέρει και φέτος για κάθε δρομέα που τερμάτισε 1 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, μέσω της κοινωφελούς δράσης της «You Run! We Donate».

Η Άννα Βίσση έτρεξε στον 6ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας!

Στις ξεχωριστές στιγμές της διοργάνωσης ήταν και αυτή κατά την οποία ο Δήμος Λάρνακας έχρισε την Άννα Βίσση πρέσβειρα της υποψηφιότητας της πόλης του Ζήνωνα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030. Μάλιστα η κορυφαία ερμηνεύτρια συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση, τρέχοντας στη διαδρομή των 5 χλμ.! «Είμαι στην πόλη που γεννήθηκα. Η Λάρνακα ήταν μία μικρή πόλη και αυτό που βλέπουμε σήμερα μας κάνει περήφανους. Ευχαριστώ τον Δήμο που με επέλεξε να είμαι Πρέσβειρα της πόλης μας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030. Είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε η Άννα Βίσση,

Η καινοτομία του πρώτου Πράσινου Μαραθωνίου

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας αποτελεί την πρώτη πράσινη διοργάνωση στην Κύπρο και τελεί σταθερά υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Φέτος οι διοργανωτές εγκαινίασαν ένα νέο πρόγραμμα, το Green Studies, με χορηγό βιωσιμότητας την Bioland Promithia και στόχο μία πράσινη προσέγγιση με ενέργειες που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση πλαστικών, ρούχων, παπουτσιών, καθώς και τη χρήση ποδηλάτου. 

Το καινοτόμο mobile app

Επίσης φέτος o Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας εισήγαγε στον αγώνα μία ανατρεπτική εφαρμογή στα κινητά με τη στήριξη της Cyta, που αναβάθμισε την εμπειρία των δρομέων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, οι δρομείς είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα τους, λάμβαναν ειδοποιήσεις,, ενώ τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικείοι τους, παρακολούθησαν ζωντανά την πορεία του αγώνα, αλλά και την κατάταξη τους σε πραγματικό χρόνο.

Οι χορηγοί του 6ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας

Ονομαστικός Χορηγός: Radisson Blu Hotel

Μεγάλοι Χορηγοί: Love Cyprus-Υφυπουργείο Τουρισμού, StoiximaςΣn, McDonalds Κύπρου, Unicars- VW, Perskindol, Public, Bioland, CYTA, G-DEV, Aegean, Νερό Αγρός-Χυμός Ένα-Μπύρα Carlsberg 0 Αλκοόλ, CNP, Runner Store, Skylink, Hipro, KPMG, ASG Leasing,Hogar, Awol, Nextbike, RedWolf PR & Advertising, Interfreight Logistics, ΟΚΥΠΥ Υπηρεσία Ασθενοφόρων, Τίμιος Σταυρός, ACS Courrier, Gatorade, Green Dot, Stirixis.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Omega Channel και Super Sport FM.

facebook
twitter
instagram
youtube