fbpx

Η Ράνια Ρεμπούλη, το ανερχόμενο αστέρι των μεγάλων αποστάσεων σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη για την πορεία της

Η Ράνια Ρεμπούλη, το ανερχόμενο αστέρι των μεγάλων αποστάσεων σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη για την πορεία της

Από μικρή ηλικία, ξεχώρισε για τις επιδόσεις της στους αγώνες αντοχής, με πιο χαρακτηριστικό αγώνισμα τα 3 χλμ. με φυσικά εμπόδια. Το 2011 κατέκτησε την 5η θέση στα 10 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στην Οστράβα, με χρόνο 34.15.15, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα το πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο κρατούσε από το 1986. Το ντεμπούτο της σε μαραθώνιο έγινε το 2014 στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου και κατέλαβε την τρίτη θέση με χρόνο 2.51.23. Η εξέλιξή της ήταν δεδομένη και μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, με το 2.39.52 που σημείωσε στον αγώνα του Βερολίνου. Η ανοδική πορεία της Ράνιας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το Δεκέμβριο του 2015 αποτέλεσε την πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, γνωρίζοντας την αποθέωση κατά την είσοδό της στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όπως η ίδια δηλώνει, στόχος της είναι σε κάθε αγώνα να είναι όλο και καλύτερη.

Κα Ρεμπούλη, πείτε μας για εσάς, πως ξεκίνησε η πορεία σας και πότε ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό;
Η πρώτη φορά που ξεκίνησα να τρέχω ήταν σε ηλικία 12 χρόνων σε αγώνες που διοργάνωναν τα Δημοτικά σχολεία στο νησί μου, τη Λερό. Οι καλύτεροι αθλητές που είχαν διακριθεί τότε, συμμετείχαν και στη Ρόδο στο Πανδωδεκαννησιακο Πρωτάθλημα Δημοτικών σχολείων. Οι αγώνες αυτοί ήταν το ξεκίνημα και το κίνητρο για να γίνω μια μεγάλη και πετυχημένη αθλήτρια. Τότε ήταν που αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με τον στίβο με βασικό στόχο μου να γίνομαι όλο και καλύτερη.

Η πορεία προς τον επαγγελματικό αθλητισμό ήταν κάτι που θέλατε από μικρή, ή προέκυψε χάρις στις καλές επιδόσεις σας;
Όπως αναφέρθηκα και πριν ήταν ένα παιδικό όνειρο ζωής, που πάντα ήθελα  να πραγματοποιήσω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να τρέχω. Όπου και να πήγαινα, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο σπίτι, το έκανα τρέχοντας! Ίσως αυτός είναι ο λόγος , που είναι τόσο μεγάλη η δίψα και η όρεξη μου να συνεχίσω αυτό που αγαπώ.

Πιστεύετε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες;
Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ακόμη και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι οι ίδιες όπως στην πόλη, αλλά όταν θες κάτι παρά πολύ και σε γεμίζει σαν άνθρωπο, τότε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και δύσκολο. Πλέον ο αθλητισμός έχει διαδοθεί αρκετά και στις μικρές κοινωνίες και δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Είστε μία νέα αθλήτρια, με πολλά ακόμη να προσφέρετε στο δρομικό κίνημα. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;
Το σημαντικότερο για μένα είναι να έχω την υγεία μου και να με έχει ο Θεός γερή και δυνατή, όπως και όλο τον κόσμο. Η υγειά αποτελεί το βασικότερο αγαθό και είναι ο καταλύτης για να ανεβάσω τον πήχη ψηλά. Κάθε φορά βάζω όλο και μεγαλύτερους στόχους και κάθε φορά προσπαθώ να τους πετυχαίνω, πάντα βέβαια με σκληρή δουλειά. Αποκορύφωση των στόχων μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

Είστε κοινή πρέσβειρα του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας και του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου, δύο αδελφοποιημένων διοργανώσεων. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό και ποια τα βασικά μηνύματα που θα θέλατε να περάσετε μέσω του ρόλου σας;
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που επιλέχθηκα κοινή Πρέσβειρα των δύο αυτών Μαραθώνιων Αγώνων, του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας και του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου. Σαν αθλητής νοιώθεις τεράστια ικανοποίηση όταν βλέπεις ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν σε σένα και στις προσπάθειες σου και αποφασίζουν ότι μπορείς να τους εκπροσωπήσεις σε κάτι τόσο σπουδαίο. Στόχος μου είναι να βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δύο αυτούς Μαραθώνιους και να περάσω στον κόσμο το μήνυμα ότι πρόκειται για δύο σπουδαίες διοργανώσεις, σε δύο πανέμορφα νησιά, ιδανικά για να συνδυάσουν τη συμμετοχή στον αγώνα με ένα υπέροχο ταξίδι.

Στις 18 Νοεμβρίου θα βρεθείτε στη Λάρνακα, στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας. Τι θα λέγατε σε όσους σκέφτονται για πρώτη φορά να συμμετάσχουν σε μία τέτοια διοργάνωση;
Η συμβουλή μου σε κάθε συμμετέχοντα είναι να απολαύσει  και να ευχαριστηθεί τον αγώνα. Επί μέρους, όμως θα ήθελα να δώσω μερικά βασικά tips στον κάθε δρομέα/ συμμετέχοντα που σκέφτεται να τρέξει για πρώτη φορά στον Radisson Blu Larnaka International Marathon. Όπως:

  1. Σωστή αγωνιστική προετοιμασία μέχρι και ένα μήνα πριν από τον μαραθώνιο, με αρκετά long runs, με το τελευταίο να μην ξεπερνά μεγαλύτερη απόσταση από τα 25 χιλιόμετρα.
  2. Κατανάλωση ενεργειακών ποτών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, έτσι ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός και να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές την ημέρα του αγώνα.
  3. Η σωστή υδατάνθρακωση πριν από τον αγώνα και πριν από τις μεγάλες προπονήσεις, έτσι ώστε οι αποθήκες του οργανισμού να είναι γεμάτες από γλυκογόνο και ενέργεια.
  4. Με κατάλληλη ένδυση και υπόδηση (ρούχα, κάλτσες και παπούτσια), κατά τη διάρκεια των προπονήσεων από τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε τη μέρα του αγώνα να μη φορέσουν κάτι που θα τους δημιουργήσει πρόβλημα.
  5. Οι αθλητές να δοκιμάζουν τροφές και υγρά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, έτσι ώστε στον αγώνα να μην τους προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, εάν χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά.
facebook
twitter
instagram
youtube