fbpx

Μπάρες, gels η αθλητικά ποτά κατά την διάρκεια του μαραθωνίου;

Μπάρες, gels η αθλητικά ποτά κατά την διάρκεια του μαραθωνίου;


Συνήθως οι στερεές τροφές και τα gels παρέχουν περισσότερους υδατάνθρακες ανά κομμάτι και είναι εύκολα στη μεταφορά. Παρ’ολα αυτά, αυτά τα προιόντα για να χρησιμοποιηθούν πρέπει ο αθλητής να τα μασήσει πράγμα που κάνει κάποιους αθλητές να δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ενεργειακές μπάρες:
Πρέπει να περιέχουν 30-60γρ υδατάνθρακα
Υπαρχουν σε διάφορες γεύσεις
Μια κατάλληλη ενεργειακή μπάρα πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπος, φυτικές ίνες και πρωτείνη για γρήγορη γαστρική κένωση και αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών

Ενεργειακά Gels:
Πρόκειται για συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, παρέχουν 20-25γρ υδατάνθρακα
Τα ενεργειακά gels υπάρχουν σε διάφορες γεύσεις. Υπάρχουν επίσης ενεργειακά gels με καφείνη. Η παρουσία της καφείνης μπορεί να λειτουργήσει περαιτέρω θετικά στην αύξηση της απόδοσης.

Αθλητικά ποτά:
Πρόκειται για αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες (περίπου 60g/L)
Ένα αθλητικό ποτό 500 ml παρέχει μόνο 30γρ υδατάνθρακα.
Το μειονέκτημα των αθλητικών ποτών είναι η δυσκολία μεταφοράς τους κατά τη διάρκεια του αγώνα ,γεγονός που κάνει τον αθλητή να εξαρτάται άμεσα από τα stations που παρέχονται κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν ο ίδιος αδυνατεί να τα κουβαλήσει.
Στην πραγματικότητα, το τι θα επιλέξει ένας αθλητής να καταναλωσει κατά τη διάρκεια του αγώνα και πως θα κάνει τον συνδυασμό έχοντας σαν στόχο να εφοδιαστεί με ενέργεια και να καλύψει τους στόχους του σε υδατάνθρακες εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές του προτιμήσεις. Πάντως ο συνδυασμός των τριών φαίνεται να είναι ο καλύτερος.

Βιβλιογραφία:
Louise Burke at al (2019). Contemporary Nutrition Strategies to Optimize Performance in Distance Runners and Race Walkers, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 29, 117-129.
Jeukendrup AE. Nutrition for endurance sports: marathon, triathlon, and road cycling. J Sports Sci. 29 Suppl 1:S91-9, 2011.
Jeukendrup A. A step towards personalized sports nutrition: carbohydrate intake during exercise. Sports Med. 44 Suppl 1:S25-33, 2014.
Asker Jeukendrup and Michael Gleeson. Sports Nutrition, Third Edition

facebook
twitter
instagram
youtube